Третият по големина универсален магазин в света и най-големият в Испания Корте Инглес - El Corte Inglés скача в крипто света. Компанията планира да пусне собствена борса за криптовалути, съобщи испанският уебсайт El Confidencial. Deloitte ще играе роля в разработването на платформата.

Въпреки че криптовалутата все още не се използва в толкова широк обхват, испанският търговец на дребно ще се присъедини към нарастващият списък с компании, занимаващи се с криптовалути. Сред тях са Overstock.com, Starbucks и AT&T. Междувременно Sotheby's също започна да приема биткойни и етериум миналата година за своите търгове, включително продажбата на повече от 100-каратов диамант.

Приемайки криптовалута, компаниите целят разходите на потребителите да се увеличат и да привлекат нови, по-млади, по-млади купувач - това е нещо, от което универсалните магазини спешно се нуждаят.

Според западни правителствени регулатори обаче има рисковете от държането на криптовалута. По-рано този месец от Белия дом заявиха, че цифровите активи могат да представляват "значителен финансов риск" както за потребителите, така и за бизнеса, а европейските надзорни органи направиха изявление миналата седмица, според което крипто не е подходящо за повечето потребители като инвестиция или като средство за плащане или замяна, заради нестабилността.

Корте Инглес води началото си от 1935 г. като започва като шивашки магазин, но в крайна сметка разширява бизнеса си, за да обхване не само търговията на дребно чрез универсални магазини и хранителни пазари, но и пътувания, управление на имоти и застраховки.

Миналата година гигантът в търговията на дребно подаде патент в ЕС за "bitcor" за използване във финансови услуги. Той подписа сделка с компанията за финансови услуги Grupo Mutua с идеята да разшири услугите за управление на активи до клиентите на Корте Инглес. Според El Confidencial Bitcor ще бъде сред предложенията в тези планове.