Правителственият дълг на Италия може да излезе извън контрол през следващата година, освен ако икономиката на страната не се възстанови бързо от локдауна, смята депутат от управляващата коалиция.

"Италия ще приключи годината с дълг, който е 160% от БВП. Ако икономическото възстановяване е слабо, рискуваме експлозивен ръст на дълга през 2021 г.", казва пред Bloomberg Луиджи Маратин, който оглавява финансовата комисия.

Премиерът Джузепе Конте обяви нови мерки, според които италианцитен е могат да влизат или да излизат в градовете, определени за високорискови. Списъкът включва и финансовата столица Милано. Втори локдаун в рамките на шест месеца ще нанесе тежък удар по вече закъсалата икономика на Италия. Конте готви нови поне €1,5 млрд. помощ за бизнеса, като такава разходите на държавата достигат огромни размери.

Маратин прогнозира, че през четвъртото тримесечие на 2020 г. БВП на Италия ще се свие, макар че доскоро правителството прогнозираше скромен растеж. Според бюджета на държавата през цялата 2020 г. икономиката ще се свие с 10,5% в най-лошия сценарий, а през 2021 г. ще нарасне с 1,8%.

Маратин предупреждава, че забавянето на помощта от Европейския съюз ще създаде още по-големи рискове за страната. Рим трябва да получи най-много средства от фондовете за възстановяване: €209 млрд. Финалното одобрение на пакета обаче все още се очаква.