Дългът на публичния сектор във Великобритания е нараснал рекордно през последната година в резултат на пандемията. Така към края на март той достига 303,1 милиарда паунда, показват актуалните данни на националната статистика.

С подобно ниво задълженията на Обединеното кралство достигат най-високото си равнище от Втората световна война насам, пише BBC.

"Пандемията от коронавирус оказа сериозно влияние върху икономиката и впоследствие върху задълженията на публичния сектор", посочват от Националната статистическа служба на Великобритания.

Обединеното кралство беше една от най-тежко засегнатите от коронавируса държави през миналата година. Същото може да се каже и за Италия, където проблемът с дълга е още по-голям.

Според последните икономически изчисления на правителството в Рим показателят ще надмине предишния рекорд на страната, отчетен след Първата световна война.

Изчисленията показват, че италианският дълг ще се повиши до 159,8%, което ще бъде най-високото равнище от повече от век насам, задминавайки предишния рекорд от 159,5%, поставен през 1920 година, малко преди ерата на Бенито Мусолини.

Италианският дълг ще достигне най-високото си ниво от повече от век насам

Италианският дълг ще достигне най-високото си ниво от повече от век насам

Бюджетният дефицит ще се увеличи до 11,8% през 2021 г.