По време на валутната търговска сесия в понеделник щатският долар е стабилен, въпреки лекия ръст на еврото и британския паунд, засилва курса си по отношение на японската йената.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинг и шведската крона), днес сутринта добавя 0,1%, а по-широкият доларов индекс WSJ - 0,16%.

Към 10:25 часа българско общата европейска валута се разменя спрямо американската с 0,43% по-скъпо - по 1,0943 долара за едно евро в сравнение с 1,0916 долара за евро в края на предишната сесия.

Цената на американската валута по отношение на японската се вдига с 0,46%, до 117,82 йени за долар спрямо 117,29 йени за долар при затваряне на търговията в петък.

Британският фунт стерлинг днес сутринта поскъпва с 005,%, и се търгува на пазара по $1,3042 за един паунд, в сравнение с $1,3037 в края на предишната търговия.

Фокусът на валутния пазар е срещата на Федералната резервна система На САЩ, която ще се проведе на 15-16 март. По-голямата част от експертите очакват американският паричен регулатор да повиши базовия си лихвен процент с 25 базисни пункта (bp) до 0,5%.

По-рано този месец председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че централната банка на САЩ клони към повишаване на лихвите с 25 базисни точки през март и ще бъде готов да действа по-агресивно в бъдеще, "ако инфлацията в САЩ се повиши или остане постоянно висока".

Освен това Банката на Англия ще се събере тази седмица и се очаква Британската централна банка да увеличи основния си лихвен процент от 0,5% до нивото преди Covid от 0,75%.