В началото на валутната търговия в понеделник доларът се търгува без съществени изменения към еврото и поскъпва по отношение на йената.

Днес сутринта общата валута се разменя спрямо американската по $1,1018 за евро, колкото и в края на петъчната търговия.

Стойността на европейската валута към японската се вдига до 120,80 йени за едно евро в сравнение с 120,61 йени за евро в предходната сесия.

За един долар в понеделник на пазара дават по 109,63 йени в сравнение с 109,49 йени в петък.

Фунтът стерлинг поевтинява незначително спрямо долара и еврото до $1,2917 за паунд от $1,2925 и до 1,1724 евро за паунд от 1,1738 евро за паунд при закриването в края на миналата седмица.

Вниманието на валутния пазар както и преди е съсредоточено върху хода на търговските преговори между САЩ и Китай.

КНР и Съединените щати са близо до сключване на временно търговско споразумение, което според китайската страна трябва да включва премахването на митата на Вашингтон върху китайския износ, въвеждането на което предизвика търговска война, заяви Вей Джангу, бивш заместник-министър на търговията.

"Китай и САЩ, разбира се, ще се споразумеят за "първата фаза" на сделката. Уверен съм в това и съм оптимист. Ако двустранните търговски преговори вървят добре и има бърз напредък, страните могат да сключат споразумение преди китайската Нова година в края на януари 2020 година."

В статията на Вей Джангу, публикувана в китайския вестник Global Times, се казва още, че първата фаза на сделката трябва да реши най-острите проблеми.