По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар слабо се обезценява по отношение на еврото, йената и лирата стерлинг. Пазарните участници очакват днес публикуването на данните за инфлацията за октомври в САЩ.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта губи 0,33% от стойността си, а по-широкият WSJ Dollar - 0,15%.

Към 9:45 часа българско време общата европейска валута се разменя на пазара по 1,0010 долара заедно евро в сравнение с 1,0011 долара заевро при затварянето на пазара в сряда.

В същото време британската лира стерлинг се покачи до $1,1376 за един паунд от $1,1358 за паунд в края на предния търговки ден.

Обменният курс на американската валута спрямо японската възлиза на 146,35 йени за долар срещу 146,47 йени за долар след резултатите от предходната валутна сесия.

Експерти, анкетирани от Trading Economics, прогнозират средно забавяне на ръста на потребителските цени в Съединените щати до 8% на годишна база в сравнение с 8,2% през септември. Тези данни ще бъдат публикувани от Министерството на труда на САЩ по-късно днес.

Докладът за инфлацията в САЩ за октомври вероятно ще бъде ключов фактор при определянето с колко Федералният резерв ще повиши лихвите на заседанието си през декември.

Пазарът в момента прогнозира повишаването на лихвите с 50 базисни пункта през декември, но по-висока от очакваната инфлация през октомври може да промени тези очаквания в полза на още едно увеличение от 75 bp, отбелязва Trading Economics.

Инвеститорите също продължават да следят междинните избори за Конгреса на САЩ. По предварителни данни, цитирани от Bloomberg, републиканците вече са спечелили 207 места в Камарата на представителите от необходимите 218 места, докато демократите са имали 184 места.

В момента и двете партии печелят по 48 места на изборите за Сената.