По време на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар не показва особена динамика и курсовите съотношения на основните валутни двойки отчитат слаби промени.

Към 10:08 часа българско време едно евро се разменяше на пазара срещу 1,0554 долара в сравнение с курса 1,0548 долара за евро в края на последната сесия.

Цената на единната европейска валута в съчетание с японската възлиза на 143,66 йени за едно евро в сравнение със 143,84 йени за евро при затваряне на търговията в петък.

Обменният курс на американската спрямо японската валута днес сутринта е 136,11 йени за долар срещу 136,48 йени за долар в края на предишния борсов ден.

Британската лира се търгуваше за $1,1961 в сравнение с $1,1944 за един паунд в края предходната сесия. Едно евро днес струва 0,8831 паунда - близо до нивото на затваряне в петък.

Индексът, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, днес се повиши с 0,06%. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, се увеличи също с толкова.

Публикуваните в петък данни в САЩ сочат продължаващото високо ниво на инфлация в страната. Това може да насърчи Федералния резерв да повиши лихвените проценти до по-високо ниво и да не ги намалява за по-дълъг период от време.

Президентът на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър каза в петък, че по-високата инфлация показва необходимостта от по-нататъшно повишаване на лихвените проценти. В същото време тя се въздържа от спекулации дали е необходимо лихвеният процент да се повиши с 50 базисни пункта наведнъж на срещата през март.

"Инфлацията все още не е там, където трябва да бъде, каза тя в интервю за Bloomberg. И е съгласна, че Фед трябва да направи малко повече за лихвения процент, за да гарантира, че инфлацията ще се забави отново", каза тя.