В хода на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар отново се засилва спрямо еврото, йената и лирата стерлинг, след известно отстъпление през последните няколко сесии.

Фокусът на търговците тази седмица са данните за инфлацията в САЩ за октомври, които ще бъдат публикувани от Министерството на труда в четвъртък. Експерти, анкетирани от FactSet, прогнозират забавяне на ръста на потребителските цени в САЩ до 8% на годишна база в сравнение с 8,2% през септември.

Данните за инфлацията в САЩ през октомври вероятно ще бъдат ключов фактор при определяне на това с колко Федералният резерв ще повиши основния лихвен процент на заседанието си през декември.

Миналата сряда американският парично-кредитен регулатор вдигна лихвения процент със 75 базисни пункта като резултат от четвъртото поредно заседание - до 3,75-4% годишно, максимум от януари 2008 г. Председателят на Централната банка на САЩ Джеръм Пауъл каза, че Фед може да започне да обсъжда забавянето темпа на повишаване на лихвите още на срещата през декември. В същото време той подчерта, че е твърде рано да се говори за спиране на цикъла на покачване на лихвите и максималното им ниво ще бъде по-високо от очакваното.

Сюзън Колинс, президент на Федералната резервна банка на Бостън, говорейки в института Брукингс, каза, че през декември Фед ще обсъди както възможността за ново увеличение на лихвения процент със 75 базисни пункта, така и по-малко значително увеличение от 50 базисни пункта.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,27% - до 0,9990 долара за едно евро в сравнение с 1,0020 долара за евро при затварянето на пазара в понеделник.

Курсът на щатската валута се повиши с 0,05% спрямо японската, до 146,74 йени за долар спрямо 146,63 йени за долар в края на предходната сесия.

Британската лира стерлинг поевтиня с 0,41% - до 1,1465 долара за един паунд при 1,1514 долара за паунд ден по-рано.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта добавя 0,22%, а по-широкият индекс WSJ Dollar - 0,14%.