Доларът поевтинява в петък сутринта след заявлението на американския президент Доналд Тръмп, че е разочарован от политиката на Федералния резерв, която подкрепя растеж на националната валута.

В интервю за CNBC Трамп казва, че не одобрява вдигането на основната лихва в САЩ, независимо, че е поставил на поста шеф на Федералния резерв "много добър човек", имайки предвид Джеръм Пауел.

Тази политика на Фед спомага за укрепването на долара, което, по думите на Тръмп, поставя САЩ в неизгодно положение. Доколкото другите големи световни централни банка, вкл. ЕЦБ и тази на Япония, продължават да водят мека, стимулираща, монетарна политика, нашата валута поскъпва. Китай също рязко девалвира националната си валута, което ни поставя в неизгодно положение, отбелязва още президентът.

Тези изявления на Тръмп едва ли ще повлияят върху паричнокредитната политиката на Фед, но се отразяват на пазарите, посочват анализаторите.

Курсът на юана към долар в петък е доста волатилен. Народната банка на Китай днес отново понижи референтния си курс до най-ниско от година ниво - 6,76 юана за долар, няколко часа след като американския президент критикува отслабването на китайската валута.

Днес сутринта еврото леко се покачва спрямо долара до курс $1,1651 в сравнение с нивото $1,1642 при закриване на търговията в четвъртък.

Курсът на американската валута спрямо японската спада до 112,39 йени за един долар от 112,47 йени ден преди това.

Общата валута в петък е стабилна по отношение на японската и се търгува на ниво 130,94 йени за евро при 130,95 йени при закриване на пазара вчера.