По време на търговията във вторник щатският долар укрепва спрямо повечето основни световни валути. Еврото поевтинява днес сутринта преди публикуването на статистически данни за БВП на еврозоната.

Търговците търсят по-безопасни инвестиционни възможности, опасявайки се, че бързото разпространение на новия вариант "Делта" на COVID-19 ще забави възстановяването на световната икономика. Допълнителен фактор, ограничаващ апетита за риск на световните пазари, е ситуацията в Афганистан, отбелязват анализатори и експерти.

Икономиката на Афганистан е малка, но другите държави бяха изненадани от това колко бързо падна правителството на страната, пише MarketWatch.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,1% по време на търговията във вторник, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,2% .

Към 10 часа българско време общата валута спада спрямо американската с 0,14% и се разменя на ниво $1,1761 за евро в сравнение с $1,1778 за евро при затварянето на пазара в понеделник.

Стойността на американската валута спрямо японската днес възлиза на 109,30 йени спрямо курс на размяна 109,24 йени за долар предишния ден.

Щатският долар е нараснал с 0,31% спрямо британската лира стерлинг, която във вторник сутринта се търгува по $1,3792 за едни паунд.

Във вторник Европейската статистическа агенция ще публикува втора оценка за динамиката на БВП на еврозоната през второто тримесечие. Анализаторите смятат, че ръстът е 13,7% на годишна база, както показва първата оценка. През първото тримесечие бе отчетен спад от 1,3%.

Също така през деня се очаква и икономическа статистиката за САЩ. Преди откриването на американски борси ще станат известни данните за продажбите на дребно в страната. Анализаторите смятат, че показателят през юли е спаднал с 0,2% в сравнение с юни. След това ще има данни за индустриалното производство в САЩ, което се очаква да нарасне с 0,5% на месечна база през юли.

Пазарите също очакват тази седмица публикуването на протокола от заседанието на Федералния резерв на САЩ. Инвеститорите се надяват да видят сигнали за по-нататъшната политика на регулатора.

Анализатори от JPMorgan, чието мнение се цитира от Wall Street Journal, отбелязват, че изказванията на представителите на Фед стават все "по-ястребови", което се улеснява от положителните данни за пазара на труда през юли. В тази връзка експертите очакват доларът още да се засили през есента.