Курсът на долара се държи близо до пика си от три и половина месеца, спрямо йената, постигнат в началото на петъчната търговия. Пазарите сега залагат на по-висок ръст на американската икономика и вдигане на лихвите при президентството на Доналд Тръмп.

Сутринта доларът леко спадна до 106,63 йени, но след като през нощта достигна максимално ниво от 21 юли насам - 106,950.

Американската валута се готви да завърши седмицата с 3,3 процента ръст спрямо японската. Макар по-рано да се смяташе че безопасната йена ще се окаже печеливша в случай, че Тръмп победи на президентските избори.

Явно инвеститорският апетит към риска се завръща на валутните и фоновите пазари, заради очакванията, че политиката на новия президент ще подържа разходите и ще ускори инфлацията. Освен това Тръмп обеща мащабно намаление на данъците и развитието на инфраструктурата, което е свързано с увеличаване на инвестициите и държавните разходи.

В същото време мексиканското песо замръзна на максимално ниско ниво спрямо долара - 20,55 песо за един долар.

Еврото се търгува на ниво $1,0906, след като загуби 1 процента през нощта и се готви да завърши седмицата със спад в курса спрямо долара от 2,3 процента.

Курсът на долара практически не се измени към безопасния швейцарски франк, задържайки се на ниво 0,9860, след падането до тримесечен минимум от 0,9550 в сряда.

Британският фунт стерлинг също удържа позиция спрямо долара, търгувайки се малко под месечния пик в нивото от $1,2585, постигнат вчера.