Нарастващото напрежение между САЩ и Китай отново е в центъра на вниманието, след като Държавният департамент нареди китайското консултство в Хюстън да бъде затворено заради притеснения, свързани с интелектуална собственост и поверителност, пише CNBC.

Напрежението може да продължи и цяло десетилетие, предупреждава Марк Тепър, президент на Strategic Wealth Partners. Той смята, че две популярни акции могат да бъдат уязвими, ако ситуацията се влоши: Apple и Nike.

"Китай отговаря за около 20% от приходите и на двете компании и смятам, че хората трябва да помислят как да управляват този риск, може би с намаляване на позициите", казва той.

По думите му, акциите на Apple оценени твърде високо без мисъл за евентуални проблеми в бъдеще. "Колкото и компанията да иска да увеличи приходите от услуги, тя първо трябва да сложи iPhone в ръцете на китайците".

Що се отнася до Nike, компанията може да се изправи пред проблеми с търсенето и с веригата за доставки. "Освен че голяма част от приходите им идват от Китай, там се произвеждат и 23% от обувките, което може да е голям проблем, когато заговорим за мита", казва Тепър.

"И двете компании са добри, много хора притежават акции от тях, но трябва да бъдем умни, трябва да управляваме риска и може би има логика да намалим позициите си".

*Материалът не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.