Еврото се понижава спрямо долара по време на търговията в четвъртък сутринта, продължавайки да реагира на публикуваните предишния ден данни за ускоряване на инфлацията в Съединените щати. Курсът на американската валута се покачва и по отношение на британската лира и японската йена.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес се покачва с 0,5% до 108,46 пункта. От началото на годината този показателе нараснал с 13%. По-широкият WSJ Dollar Index в четвъртък сутринта добави 0,4%.

Към 9:35 часа българско време общата европйска авлута се търгуваше за $1,0021за едно евро в сравнение с $1,0060 за евро при затварянето на пазара в сряда, когато еврото загуби 0,38%. Вчера еврото струваше по-малко от долара за първи път от 20 години.

Както стана известно вчера, инфлацията в САЩ (CPI индекс) през юни се ускори до 9,1% от 8,6% през май, актуализирайки максимума от ноември 1981 г. Средно анализаторите очакваха потребителските цени да нараснат с 8,8%.

Според трейдърите ускоряването на инфлацията увеличи вероятността Федералният резерв на САЩ да повиши лихвите на срещата през юли с 1 процентен пункт вместо 75 базисни пункта.

Анализаторите отдават слабостта на еврото и на факта, че европейската икономика страда повече от събитията в Украйна и предизвиканата от тях енергийна криза, отколкото американската. Така анализатори от UBS и JPMorgan смятат, че в случай на продължително спиране на доставките на руски природен газ за Европа, еврото може да падне до 90 америакански цента.

Някои икономисти отбелязват, че в случай на рязък срив на еврото, Европейската централна банка може да прибегне до интервенция, за да подкрепи обменния курс на единната европейска валута. ЕЦБ вече направи това през 2000 г., когато еврото падна до около 83 цента.

Курсът на американската валута по отношение на японската се повиши с 0,74% и възлиза на 138,60 йени за един долар срещу 137,39 йени за долар в края на търговията в сряда.

Цената на британската лира също спада - до $1,1845 за един паунд в в сравнение с $1,1889 при закриване на предишната сесия.