В хода на търговията в сряда сутринта доларът се променя слабо спрямо основните световни валути, инвеститорите очакват резултатите от междинните избори за Конгреса на САЩ.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), нараства с по-малко от 0,1%. През последните три сесии индикаторът е паднал с почти 3%.

Към 10:05 часа българско време едно евро се разменя на пазара срещу 1,0073 долара в сравнение с 1,0074 долара за едро при затварянето на сесията във вторник.

Спрямо японската валута америакнската се повиши в същото време с 0,04% и курсът възлиза на 145,37 йени за един долар спрямо 145,68 йени за долар в края на вчерашната търговия.

Британската лира стерлинг се понижа по отношения на щатския долар до $1,1550 за един паунд от $1,1544 за паунд при затварянето на предишната търговия.

Очаква се Републиканската партия да изпревари демократите на междинните избори за Конгреса на САЩ, сочат прогнозите на американските медии. Според предварителната прогноза на CNN републиканците имат 176 места в Камарата на представителите на САЩ, докато демократите имат 121 места. Politico прогнозира 158 места за републиканците и 99 за демократите. За да контролирате Камарата на представителите на една от партиите, е необходимо да спечелите 218 места от 435.

На изборите за Сенат, според прогнози на CNN и Politico, републиканците и демократите се изравниха - имат по 46 места. За да контролират Сената, републиканците трябва да заемат 51 места - като се има предвид, че в спорни ситуации право на глас има вицепрезидентът Камала Харис, която е представител на Демократическата партия.

Освен това участниците на пазара очакват данни за октомврийската инфлация в САЩ, което може да повлияе на бъдещите решения на Федералния резерв. Докладът ще бъде публикуван утре и анализаторите, анкетирани от Trading Economics, средно очакват той да посочи забавяне на инфлацията през октомври до 8% от 8,2% през септември.