По време на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар е относително стабилен по отношение на еврото, британската лира и японската йена, Австралийският долар се покачва след резултатите от заседанието на Централната банка на страната.

Към 10:55 часа българско време общата европейска валута се разменяше на пара при курс 1,0492 долара за едно евро, почти колкото и при затварянето на предишната сесия.

Американската валута леко поевтинява по отношение на японската - до 136,63 йени за долар в сравнение със 136,75 йени за долар в края на предишната сесия.

За една британската лира стерлинг днес сутринта на пазара дават $1,2186 в сравнение с $1,2190 за едни паунд при затварянето на търговията в понеделник.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,08%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,06%.

Доларът е подкрепен от данни от САЩ, публикувани предишния ден, които засилиха опасенията, че системата на Федералния резерв на САЩ ще трябва да повиши лихвите за по-дълъг период от очакваното, пише Trading Economics.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите в САЩ неочаквано се повиши до 56,5 пункта през ноември от 54,4 пункта месец по-рано, показват данни на US Supply Management Institute. Средната прогноза на анализатори, анкетирани от Trading Economics, предполагаше спад на показателя миналия месец до 53,3 пункта. Стойността на индекса над 50 пункта говори за повишаване на бизнес активността в сектора на услугите, а по-долу - за нейното отслабване.

Австралийският долар се търгува днес за $0,6729 в ​​сравнение с $0,6698 в края на предишната сесия.

Резервната банка на Австралия (RBA) във вторник, след резултатите от последното заседание за тази година, повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 3,1% годишно. Това съвпадна с прогнозата на повечето анализатори, според Trading Economics. Централната банка повиши лихвата за осми пореден път. Така цената на заемите се покачи до най-високото си ниво от ноември 2012 г. В същото време ръководството на RBA сигнализира за по-нататъшно повишаване на лихвите, за да ограничи инфлацията, която остава на високо ниво.