В началото на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар се обезценяваше слабо спрямо еврото, йената и лирата стерлинг след стабилно укрепване в предходната сесия. По-късо посоката се обърна и американската валута отново тръгна нагоре по отношение на европейските си конкуренти.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,14%, по-широкият WSJ Dollar Index - 0,27%.

Към 10:07 часа българско време общата европейска валута поевтинява с 0,22% спрямо долара и се търгува на ниво $1,0707 за едно евро в сравнение с $1,0726 за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на британската лира стерлинг възлиза на 1,1996 долара за един паунд в сравнение с 1,2019 долара за паунд в края на предния работен ден.

Вчера пазарната стойност на еврото падна с 0,7% спрямо долара, а на паундът - с 0,3%. Укрепването на американската валута беше подкрепено от силните статистически данни за пазара на труда в САЩ през януари, които показаха, че Федералният резерв има достатъчно пространство за маневриране по отношение на по-нататъшно затягане на паричната политика.

Президентът на Федералната резервна банка на Атланта (FRB) Рафаел Бостик каза в интервю за Bloomberg в понеделник, че Фед вероятно ще трябва да повиши лихвите по-високо от очакваното, тъй като икономическата активност в САЩ се забавя слабо. "Това ще означава, че ще трябва да свършим малко повече работа. И мисля, че Фед ще трябва да повиши лихвите по-високо, отколкото прогнозирам в момента ", каза Бостик.

Търговците очакват нови сигнали от председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, който ще говори в Икономическия клуб на Вашингтон във вторник.

Стойността на долара спрямо йената днес сутринта падна до 132,24 йени срещу 132,66 йени за долар при затварянето на предишната борсова сесия.

В понеделник йената поевтиня с повече от 1% спрямо долара след съобщение във вестник Nikkei, че японското правителство предлага поста на ръководител на централната банка на сегашния заместник Харухико Курода, който се пенсионира през април.

Масайоши Амамие е заместник на Курода от 2018 г. и се смята за един от авторите на ултрамеката политика на Японската централна банка. Експерти смятат, че назначаването му на поста ръководител на Централната банка увеличава шансовете за запазване на настоящия подход на японския регулатор към паричната политика, отбелязва Bloomberg.