Щатският долар по време на валутната търговия в четвъртък се, след няколко дни на спад, отново се покачва спрямо еврото и британската лира, но по-активно намалява курса си по отношение на японската йена.

Към 10 часа българско време общата валута се търгува срещу долара на ниво около $1,1643 заедно евро в сравнение с $1,1651за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута по отношение на японската национална валута възлиза на 114,00 йени за долар срещу 114,31 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Британската лира стерлинг в четвъртък сутринта се разменя на пазара срещу $1,3796 в сравнение с $1,3824 за едни паунд в края на предишната сесия.

Австралийският долар падна до 0,7497 долара от 0,7516 долара ден по -рано. Австралийската национална валута беше подложена на натиск от доклада на Fitch Solutions, в който агенцията понижи прогнозата за тази валутата за 2022 г., пише Trading Economics.

Индексът ICE, който следи динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се повиши с 0,02% по време на днешната търговия, докато по-широкият доларов индекс WSJ спадна с 0,03%.

Доларовият индекс е под натиск на фона на нарастващите очаквания, че централните банки в някои страни ще затегнат паричната политика с по-бързи темпове от Федералния резерв на САЩ. Нарастващите пазари на акции и стоки също отслабват търсенето на активи "безопасни убежища", пише Trading Economics.

Инфлационният натиск повишава очакванията паричните регулатори като Банката на Англия, Европейската централна банка и централните банки на Австралия и Нова Зеландия да повишат лихвите по-бързо от САЩ.