По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар продължава да се засилва по отношение на еврото, британската лира стерлинг и японската йена.

Пазарните участници оценяват протокола от майското заседание на Федералния резерв, който показа, че редица лидери на централната банка на САЩ смятат за необходимо допълнително затягане на паричната политика.

"Някои ръководители отбелязаха, че следващата среща вероятно ще изисква ново увеличение на лихвения процент, тъй като, в съответствие с техните прогнози, движението на инфлацията в САЩ към целта на Фед от 2% може да остане неприемливо бавно", се казва в протокола.

В същото време "няколко участници в срещата казаха, че ако ситуацията в икономиката на САЩ се развива в съответствие с техните очаквания, по-нататъшно затягане на политиката след срещата през май може да не е необходимо", се казва в документа.

Съдейки по котировките на фючърсите на ниво лихвен процент, шансовете Фед да го повиши с 25 б.п. през юни се оценяват от пазара на 30%, вероятността за повишаване на лихвите преди края на юли е 55%, според данните на CME Group.

Международната рейтингова агенция Fitch постави в сряда дългосрочния рейтинг на САЩ от "ААА" за преразглеждане с "негативна" перспектива поради забавянето на преговорите по въпроса за лимита на държавните заеми на страната.

В прессъобщението на агенцията се отбелязва, че политическата партизанщина на страните, участващи в обсъждането на този въпрос, пречи на споразумение за повишаване или спиране на тавана на държавния дълг на САЩ, докато крайният срок за решение наближава.

По ирония на съдбата, този фактор също подкрепя долара, тъй като допринася за увеличаване на притока на инвеститорски средства в активи убежища, пише Trading Economics.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта добавя 0,15%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,16%.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута поевтинява с 0,21% и се търгува на ниво 1,0725 долара за едно евро спрямо 1,0750 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време спадна с 0,14% - до $1,2347 за един паунд в сравнение с $1,2365 за паунд в края на вчерашната търговия.

Цената на американската валута спрямо японската възлиза на 139,45 йени срещу 139,47 йени за един долар при затваряне на търговията в сряда.