Щатският долар продължава да се засилва спрямо еврото и британската лира стерлинг по време на валутната търговия в четвъртък сутринта.

Във фокуса на трейдърите са разговорите на президента на САЩ Джо Байдън с лидерите на Конгреса за лимита на американския дълг. Байдън, който говори в Белия дом в сряда, повтори оптимизма си за резултата от преговорите, отбелязва Market Watch.

"Сигурен съм, че ще имаме споразумение и САЩ няма да изпаднат в дефолт", каза Байдън, говорейки в Белия дом. Председателят на камарата на републиканците Кевин Маккарти каза по-рано, че сделката може да бъде финализирана до края на седмицата.

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос, говорейки на банкова конференция в Мадрид в сряда, каза, че по-голямата част от цикъла на затягане на паричната политика в еврозоната е приключила. "Разбира се, изминахме по-голямата част от пътя за затягане на политиката, но все пак трябва да направим още нещо", каза той.

Към 11 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,24% - до курс на размяна 1,0813 долара за едно евро срещу 1,0840 долара заевро при затварянето на предходната сесия.

В същото време британската лира стерлинг спада с 0,29% и се търгува на пазара по $1,2449 за един паунд в сравнение спрямо $1,2487 за паунд в края на предния борсов ден.

Цената на щатската валута спрямо японската се покачва с 0,12% - до 137,86йени за едни долар срещу 137,68 йени за долар при затварянето на пазара в сряда.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), в четвъртък сутринта добавя 0,05% към стойността си, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,07%.