В началото на валутната търговия в четвъртък щатският долар се обезценява спрямо еврото и е стабилен спрямо йената. Пазарът се влияе от редица неясноти в САЩ, свързани с новия пакет стимули за икономиката и предстоящите президентски избори.

Търговците оценяват перспективите за приемане на нови стимулиращи мерки от властите на САЩ на фона на противоречивите действия на американския президент Доналд Тръмп. Той обяви във вторник, че ще прекрати преговорите с Конгреса за нов пакет от подкрепящи мерки преди президентските избори на 3 ноември, но часове по-късно призова депутатите да одобрят допълнителна помощ за авиокомпании, както и средства за програми за подкрепа на малкия бизнес и директни плащания към американците.

Председателят на Конгреса Нанси Пелоси заяви в сряда, че демократите се противопоставят на приемането на няколко законопроекта, насочени към конкретни сегменти от икономиката, извън огромния пакет стимули. "Трудно е да се види ясна, разумна линия в това, което прави", каза Пелоси, коментирайки действията на Тръмп.

На този фон общата валута днес сутринта се повиши спрямо американската до $1,1775 за едно евро от 1,1763 долара за евро в края на търговията в сряда.

Стойността на американската валута спрямо японската национална валута в четвъртък сутринта възлиза на 106,01 йени за един долар в сравнение с 105,98 йени за долар ден по-рано.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,1% по време на търговията. По-широкият индекс WSJ долар също падна с 0,1%.

Търговците следят отблизо динамиката на отношенията между САЩ и Китай. Агенция Bloomberg съобщи вчера, че Вашингтон обмисля да наложи ограничения върху китайските Ant Group и Tencent Holdings Ltd. поради опасения, че платформите за разплащане на тези компании могат да представляват заплаха за националната сигурност на САЩ.

Доларът е стабилен спрямо юана в четвъртък на ниво 6,7902 юана/д., в сравнение с 6,7905 юана за долар предния ден.