В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар укрепва по-отношение на британската лира и японската йена, курсът на еврото се запазва без съществени изменения..

Публикуваните предишния ден статистически данни показват забавяне на растежа на продажбите на дребно в САЩ и неочакван спад в промишленото производство, потвърждавайки, че икономиката на САЩ отслабва на фона на затягането на паричната политика от Федералния резерв.

Това позволява на търговците да се надяват, че регулаторът е близо до завършване на цикъла на повишаване на основния лихвен процент, отбелязва Market Watch. Вероятността от увеличението му от американската централна банка с 25 базисни пункта - до 5,25-5,5% този месец се оценява от пазара на 97,3%. Шансовете за подобно покачване през ноември според търговците са 23%.

В същото време фючърсният пазар очаква лихвата да се върне на ниво от 5% и по-ниско през следващата година, според CME FedWatch.

Обменният курс на общата европейска валута спрямо долара към 10:25 часа българско време в сряда расте с 0,06% до $1,1232 за едно евро при $1,1229 за евро в края на предходната сесия.

Вниманието на пазара е насочено към окончателните данни за динамиката на потребителските цени в еврозоната през юни, които ще бъдат публикувани от Статистическата служба на ЕС днес по обед. Консенсусната прогноза на експертите, цитирана от Trading Economics, предвижда забавяне на инфлацията в региона през юни до 5,5% на годишна база от 6,1% през май. Инфлацията от 5,5% ще бъде най-ниската от януари 2022 година.

Цената на британската лира стерлинг спрямо долара падна с 0,60% - до $1,2956 за един паунд от $1,3036 за паунд предния ден.

По отношение на японската валута американската поскъпна с 0,35% до 139,30 йени за един долар спрямо 138,83 йени за долар в края на вчерашната търговия.

Доларът расте спрямо китайската валута, двойката долар / юан се търгува на 7,2082 юана срещу 7,1801 юана за долар предишния ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта добавя 0,07%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,13%.