Еврото може да не съществува след 10 години, ако Париж и Берлин не успеят да подкрепят единния валутен съюз. Това смята кандидатът за президент във Франция Емануел Макрон. По неговите думи от сегашната система се възползва Германия за сметка на по-слабите членки.

Макрон беше министър на икономиката по време на управлението на Франсоа Оланд преди да подаде оставка през миналата година и да даде началото на ново политическо движение, а след това да бъде издигнат за независим кандидат за държавен глава.

"Истината е, че всички заедно трябва да разберем, че еврото не може да продължи да съществува без въвеждането на дълбоки реформи", заявява той по време на реч в Хумболтовския университет в Берлин, цитиран от CNBC.

По думите на Макрон Франция трябва да направи промени на пазара на труда и да подобри образователната си система, за да стимулира растежа. От друга страна Германия трябва да разбере, че по-големите инвестиции ще донесат по-голямо развитие на Еврозоната за разлика от строгите икономии.

"Дисфункцията на еврото е в полза на Германия", смята Емануел Макрон. Той допълва, че липсата на доверие между Париж и Берлин блокира важни реформи, които могат да подпомогнат солидарността между 19-те членки на Еврозоната. 

Кандидатът за президент на Франция предлага създаването на бюджет за тези страни, който да е насочен към стимулирането на инвестициите с цел увеличаване на растежа.