Аржентина, световният рекордьор по държавни фалити, наскоро отново банкрутира, след като не успя да плати поредния си дълг. За да събере някакви средства, с които да посреща задълженията си, управляваната от Кристина Кришнер (а преди това от съпруга ѝ) страна въведе "еднократен" данък върху богатите.

Като такива се определят хора или семейства с активи над 2,2 млрд. долара. Техният брой е около 13 хил. души, а формално крайният срок за плащането на сумите беше миналият петък. Целта беше да се наберат 3,2 млрд. долара в хазната, но към момента там са постъпили около 2% от тази сума. Същевременно стотици хора с високи доходи, включително и много спортни знаменитости, заведоха дела срещу налога.

В края на миналата седмица към тях се присъедини и футболистът Карлос Тевес (на снимката долу), чийто адвокат Хуан Карлос Николини посочи, че данъкът е противоконституционен, предаде Zero Hedge.

Снимка 270324

През настоящата сред индивидите, борещи се срещу данъка в съда, се присъедини и семейството на легендата Диего Марадона. Техните адвокати настояват фамилията на нападателя да бъде изключена от списъка, който трябва да плати налога.

Интересното е, че самият Марадона приживе подкрепи данъка. Преди да почине миналата година, той написа в Instagram, че "в моменти на криза е необходима помощ от тези от нас, които имат най-много."