Германия ще намали данъците на хората, които работят от вкъщи по време на пандемията. Отстъпките ще компенсират повишените разходи за отопление, електричество и други, пише AFP, цитирана от БГНЕС.

Германците, които изпълняват задълженията си от вкъщи, вместо от офиса, ще могат да намалят годишната си данъчна основа с по €5 за всеки работен ден до максимален размер от €600.

Финансовият министър Олаф Шолц заяви, че предложеното законодателство, което се очаква да бъде одобрено от парламента през декември, е "добро за работниците" и "не е голямо фискално предизвикателство за германската държава".

Данъчното законодателство в Германия означава, че работата от дома обикновено отговаря на отстъпките само ако една стая в къщата се използва изключително като офис. Но с милиони офис служители, работещи от хола и на кухненските си маси, за да намалят риска от предаване на COVID-19, нараснаха призивите за облекчаване на правилата.

Изчисленията на института Ifo показват, че около 56% от германските служители биха могли да работят временно от дома си. Съществуващият закон "вече не корелира с днешния работен свят", каза Себастиан Брем, депутат и данъчен съветник на баварския съюзник на Меркел ХСС.

Остава неясно дали предложението за данък за домашен офис ще бъде включено в данъчното облекчение от €1 000, което всеки германски служител вече получава годишно за разходи, свързани с работата като транспорт и екипировка за работа, или ще бъде отгоре.

По-рано през есента Deutsche Bank предложи друг подход: увеличаване на данъците за работещите от вкъщи.

Deutsche Bank поиска 5% данък върху заплатите на тези, които работят от вкъщи

Deutsche Bank поиска 5% данък върху заплатите на тези, които работят от вкъщи

Защото те пестят от дрехи и обеди, казват от банката