Работата от вкъщи трябва да бъде облагана, за да се осигури помощ на работещите, чиито работни места са заплашени, гласи доклад на Deutsche Bank, цитиран от BBC. Икономистите на банката предлагат данък от 5% върху заплатата на служителите, ако те изберат да работят от вкъщи.

Налогът, гласи идеята, ще бъде плащан от работодателите, а генерираните приходи ще бъдат преразпределяни към хората, които не могат да вършат работата си от вкъщи. Икономистите на банката изчисляват, че в САЩ подобна практика ще събере $48 млрд. За Великобритания сумата би била £6,9 млрд. годишно, което би осигурило грантове от £2 хил. годишно за работещите си ниски доходи и тези, чиито работни места са заплашени.

В доклада на Deutsche Bank се твърди, че "така е честно", тъй като тези, които работят от вкъщи, пестят пари и не ги връщат в системата, както тези, които не могат да работят от вкъщи.

"От години трябваше да имаме данък върху работещите отдалечено", продължава стратегът на банката Люк Темпълмен. "Covid просто направи това очевидно".

5% данък върху работещите от вкъщи в САЩ при заплата от $55 хил. би означавал по $10 на ден, а за Великобритания - £7 на ден при заплата от £35 хил.

Банката прогнозира, че работещите в САЩ ще прекарват по 4,6 млрд. дни годишно вкъщи вместо в офиса. "Тези, които могат да работят от вкъщи получават индиректна и директна финансова изгода и те трябва да бъдат облагани", казват още от най-голямата банка в Германия.

Милиони други обаче не могат, като например медицински сестри или работници в заводи. Стратегът Темпълмен посочва, че работещите отдалечено допринасят по-малко за инфраструктурата на икономиката, като в същото време се радват на ползите. И не плащат за градски транспорт или обеди в ресторанти, а скъпите офиси остават празни. "Работата от вкъщи" носи спестявания от разходи като пътуване, обяд, дрехи и други, казва той. И данъкът от 5% ще балансира ситуацията.