Германия осъществи първото предлагане на първите държавни ценни книжа (ДЦК) с 30-годишен матуритет и нулева лихва в историята. И се затрудни да намери купувачи за тях.

Аукционът, проведен днес, предложи на пазара дълг, по който германското правителство няма да прави лихвени плащания до изтичането на матуритета през август 2050 година.

Традиционно на купувачите на ДЦК се дължат лихвени плащания плюс номиналната стойност на придобития дълг преди падежа им. На тези, които решат да купят от пуснатите германски книжа с нулева лихва, се полага да получат само номиналната стойност на актива след изтичането на 30 години.

Заложената от Берлин цел беше да привлече капитал от 2 милиарда евро или 2,2 милиарда щатски долара, но в крайна сметка продажбите останаха значително под тази сума - 824 милиона евро.

"Това е пореден сигнал, че глобалното рали за закупуване на облигации може да достигне своя край, след като ДКЦ по целия свят на обща стойност от над 16 трилиона долара са с отрицателна доходност", посочват от Bloomberg.

Аукционът беше направен в момент, в който Германия търси възможности за привличането на допълнителен капитал в случай на влизане в рецесия или на наближаваща криза.

След представените разочароващи резултати за второто тримесечие на годината германският финансов министър Олаф Шолц обяви, че правителството трябва да бъде готово за 50 милиарда евро допълнителни разходи в случай на криза.