Goldman Sachs повиши прогнозата си за S&P 500. Банката предвижда, че в края на 2019 г. индексът ще достигне 3 100, с 3 процента повече, отколкото той се търгува в края на търговията във вторник. Намалена бе обаче прогнозата за печалбата на компаниите заради слабостта на икономическата активност.

Гигантът понижи прогнозата си за печалбата на акция за индекса с $6. Метриката е важна за трейдърите и за оценката на дадена акция. В началото на годината Goldman Sachs прогнозира, че печалбата на акция ще се покачи с между 3% и 6%. Сега гигантът смята, че ръстът ще се ограничи до долния край на прогнозата.

Стратегът Дейвид Костин посочва, че икономическият растеж остава по-слаб от очаквания, цените на петрола са твърде волатилни, а несигурността около търговската война остава.

Въпреки това, анализаторите са позитивно настроение за пазара на акциите. Новата цел представлява 24% ръст на S&P 500 за 2019 г. За 2020 г. Goldman Sachs прогнозира 3 400 пункта, или 10% ръст. Решението на Фед да намали лихвите е сред основните двигатели.