Подгответе се за значителна корекция на пазарите на акциите, предупреди в понеделник анализаторът на Moody;s Марк Занди, цитиран от CNBC. Главният икономист на компанията очаква пазарите да загубят между 10% и 20% заради "ястребовата" позиция на Федералния резерв.

Нещо повече, икономистът този път не очаква бързо възстановяване на пазарите след спада, тъй като акциите са твърде скъпи. По негови изчисления, ще отнеме около година те да се завърнат на настоящите си нива.

"Зараждат се насрещни ветрове за пазара", категоричен е Занди.

Корекцията може и вече да е започнала, тъй като инвеститорите вече изглеждат уплашни. Dow записа най-големия си едноседмичен спад от октомври 2020 г., губейки 3,45%. По-широкият S&P 500 също отчете най-лошата си седмица от края на февруари. Nasdaq също изтри част от стойността си, но е на едва 1,28% от върха.

Въпреки предупреждението за пазарите, Занди не смята, че икономиките ще навлязат в нова рецесия, тъй като спадът се дължи на твърде скъпите акции, а не на сериозен фундаментален проблем.

Тази сутрин акциите в Тихоокеанските пазари се търгуваха на червено. Японският индекс Nikkei 225 загуби 4%, а малко по-късно възстанови част от загубите. В Хонконг акциите изтриха 1,35%, а в континентален Китай — 0,22%. Южнокорейският Kospi загуби 1,09%.

Икономистът посочва, че проблеми се зараждат и при суровините и криптовалутите. Той изрази притеснение и за твърде горещия жилищен пазар в САЩ.