Годишната инфлация в Турция ще спадне по-бързо, отколкото се очаква, като достигне 6% до 2021 г., благодарение на новия икономически план на страната. Това увери турският министър на финансите и икономиката Берат Албайрак по време на срещата на върха на Турското дружество за връзки с инвеститорите.

"Смятаме, че е реалистично да очакваме инфлацията да спадне до 15.8% през 2019 г. и след това до 6% в края на икономическата програма. Надяваме се да надхвърлим поставените от нас цели", каза Албайрак, цитиран от турски медии.

Според министъра правилните стъпки, предприети в точното време, са проправили пътя за по-стабилни пазари, а турската лира е нараснала с 20% спрямо долара от август насам.

По думите му индексите на потребителските цени и на цените на производителите са намалели съответно с 3.6% и 6.5%, благодарение изключително успешната кампания за пълномащабна борба срещу инфлацията. Кампанията започна през октомври, с цел да ограничи инфлацията чрез предлагане на отстъпки в цените на дребно и намаляване на лихвите за банкови заеми.

Министърът уверява, че икономиката на Турция ще продължи да се подобрява през 2019 г. с по-твърди макроикономически основи и по-силна фискална дисциплина.

Албайрак заяви, че има "силни признаци", че текущите сметки ще се подобрят допълнително през ноември и декември, като очакваният 12-месечен прогресивен дефицит ще падне под 30 млрд. щатски долара, след като през октомври се сви до 39.4 млрд. долара в рамките на 3-ия пореден месец на излишък.

Износът на Турция е достигнал годишен обем от 168.1 млрд. долара през ноември с 9.5% увеличение. "Ще постигнем целта от 170 млрд. долара до края на годината", обещава министърът.

Министерството на финансите ще започне да издава облигации, деноминирани в долари и евро, както и в злато на индивидуални инвеститори, започвайки през следващата седмица.