Италия няма да промени целите си за бюджетен дефицит, въпреки натиска от страна на Брюксел и партньорите й от Европейския съюз.

Миналата седмица страната увеличи очаквания дефицит до 2.4% от брутния вътрешен продукт през следващите 3 години, като утрои предишната цел. Това предизвика критика от Европейската комисия и призиви да преразгледа плана си за бюджетни разходи.

"Това, което виждаме в момента, не съответства на Пакта за стабилност и растеж, но сме отворени за диалог с италианските власти и се надяваме, че бюджетът ще бъде приведен в съответствие с изискванията на Пакта", каза еврокомисарят, отговарящ за еврозоната Валдис Домбровскис, цитиран от Reuters.

Италия иска да увеличи дефицита си, въпреки че има втория най-висок държавен дълг в еврозоната след Гърция по отношение на БВП.

"Няма да се върнем назад от 2.4%-ната цел, това трябва да е ясно. Няма да отстъпим нито милиметър", заяви вицепремиерът Луиджи Ди Майо, цитиран от Reuters.

Според Ди Майо "няма съмнение", че лидерите на Франция и Германия искат италианското правителство да падне.

Той повтори критиките си към служителите на ЕС заради забележките им към бюджета, които според него предизвикват продажба на италиански държавни облигации. Ди Майо заяви, че противниците на правителството се надяват да използват финансовите пазари, за да отслабят управляващата коалиция.

Според него тези опити ще се провалят, защото коалицията между Движение "Пет звезди" и "Лигата" на Матео Салвини, е напълно обединена.