Британската Metro Bank е в изключително затруднено положение след медийни публикации за ликвидни проблеми и последвал срив на акциите, пише Би Би Си.

В момента ръководството търси стотици милиони лири, като един от вариантите за спасяване включва влизане на външни инвеститори.

Различната банка

При дебюта си през 2010 г. Metro Bank беше първата нова банка в Обединеното кралство от повече от век. Тя предлага алтернативен модел на банковите услуги с клонове, отворени през цялата седмица и редица допълнителни удобства за клиентите в тях.

Те са общо около 2,7 млн.

През 2019 г. банката се оказа в центъра на счетоводен скандал, след като стана ясно, че оценките на риска по отпусканите ѝ кредити са били занижени. Това доведе до поредица от слаби години, но високите лихвени проценти през първото полугодие на 2023 г. отново върнаха Metro Bank към печалбата.

Муха и банка се убиват с вестник

Новите проблеми за банката дойдоха след публикации във вестници, че ръководството ѝ трябва спешно да намери 600 млн. паунда - след като по-рано регулаторите не ѝ позволиха да намали капиталовите изисквания, свързани с ипотечния ѝ бизнес.

Това доведе до паническа разпродажба на акции и временно спиране на търговията с тях след спад от над 25 на сто.

Така днес борсовата цена на Metro Bank е под 100 млн. паунда, а преди 5 години беше 3,5 млрд.

Какво следва

За момента от банката не потвърждават размера на "дупката", която трябва да запушат и подчертават, че все още покриват регулаторните изисквания. Със сигурност тя трябва да рефинансира 350 млн. паунда дълг, който падежира през октомври 2025 г.

Според Би Би Си сред вариантите са продажба на акции и активи. Анализатори обаче са на мнение, че спасяването няма да бъде лесен процес, като много от настоящите инвеститори ще трябва да се включат в него "с нежелание". Една от причините са множеството натрупали се грешки в работата на висшия мениджмънт.

Банковият надзор следи ситуацията. Депозитите в Metro Bank в размер на до 85 000 паунда са гарантирани.