Вчера, на 28 май, се проведе вторият тур на президентските избори в Турция. Според резултатите от който, Върховният избирателен съвет на Турция, въз основа на предварителните резултати, обяви победата на досегашния президент Реджеп Ердоган - който получи 52,14% от гласовете при обработка на 99,43% от бюлетините. За кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу бяха подадени 47,86% от гласовете.

Доларът и еврото тази сутрин започнаха търговията в Турция след преизбирането на Ердоган за президент с лек ръст, т.е. лирата леко поевтиня.

А индексът на фондовата борса в Истанбул расте с 3,4%, показват данните от началото на търговията днес, съобщи ТАСС.

По данни към днес преди обед, турската лира падна спрямо долара с 0,19% (като се има предвид курса в края на миналата седмица) и се търгува за около 19,96 лири за 1 долар. В петък търговията затвори при 19,92 лири за долар. Най-ниският курс на турската валута досега е 20,34 лири за долар.

Спрямо еврото, турската лира поевтиня тази сутрин с 0,9%, до 21,61 лири за 1 евро.В петък миналата седмица курсът беше 21,37 лири за евро.Досега най-ниският курс при валутната търговия е 21,71 лири за евро.

Още преди първия тур на изборите в Турция на 14 май и доларът, и еврото преминаха прага съответно от 20 лири и 21 лири, така че към момента няма рязък спад на турската валута.

А индексът на фондовата борса в Истанбул - BIST100, добави 3,45% (4580 пункта). Пикът на борсовия индекс тази година беше на 2 януари (5561 пункта). Оттогава индексът е леко волатилен, но посоката е на постепенно понижение. Спадът на индекса стана забележим от средата на април, когато в страната започна предизборната кампания.

Основното за икономиката на Турция - ако на изборите победи Ердоган или претендентът за президент

Основното за икономиката на Турция - ако на изборите победи Ердоган или претендентът за президент

В предизборната кампания Ердоган представи самолетоносач за дронове, а Кълъчдароглу обеща да намали цената на лука

В бъдеще обаче курсът на турската лира рискува да се срине още повече, предупреди Morgan Stanley, съобщи Bloomberg. По-конкретно, лирата може да се срине с 29% и да достигне 26 лири за долар, по-рано от предварителните прогнози на анализаторите. Прогнозите са, че към края на годината курсът да бъде 28 лири за долар, ако страната не промени настоящата си парично-кредитна политика.