Инвеститорите навлизат в сезона на отчетите за третото тримесечие с по-високи очаквания за корпоративните печалби - залог, за който се надяват, че ще подкрепи следващото рали на пазарите, пише The Wall Street Journal.

Очакванията за печалбата на компаниите от S&P 500 все пак сочат за рязък спад спрямо същия период на миналата година, но анализаторите повишаваха прогнозите си по време на третото тримесечие - ход, който е необичаен. Обикновено очакванията намаляват с изминаване на тримесечието.

Прогнозите за големите американски публични компании гласят, че печалбата ще спадне с 20% спрямо година по-рано. Това е значително подобрение спрямо очаквания 25% спад в края на юни и 32% спад, отчетен за второто тримесечие.

Първият отчет се очаква във вторник - JPMorgan Chase ще представи своите резултати, като в сряда данните ще покажат още две банки, следвани от гиганти като Johnson & Johnson, Delta Air Lines и UnitedHealth Group.

Инвеститорите започнаха сезона на отчетите с по-малко пътепоказатели от обикновено. Едва 69 компании от S&P 500 дадоха прогнози, при средно 104. Резултати, които надхвърлят очакванията, ще подкрепят нов ръст на пазара, който се изкачи с 50% от края на март насам. От началото на годината S&P 500 се покачва със 7,6%.

Макар че икономиката първоначално се възстанови по-бързо от очакванията на икономистите, темпът се забави през последните седмици. Под въпрос остават и правителствените стимули в САЩ.

Все пак анализаторите смятат, че второто тримесечие ще бъде дъното на корпоративните печалби и оттам насетне започва растеж. За четвъртото тримесечие се чака спад от 13% на годишна база, а през 2021 г. - повишение.