Инвеститорите с дълбоки джобове наляха рекордните $4,2 млрд. в акциите на големите технологични компании през миналата седмица, показват данни на Bank of America, цитирани от Reuters. Те се възползваха от отдръпването на утвърдените компании, докато ритейл инвеститорите се впуснаха в преследването на бързи пари от акции като GameStop и AMC.

Както е известно, армия от дребни инвеститори се изпълчиха срещу професионалистите от Уолстрийт и започнаха да купуват силно шортвани акции като GameStop. Насред борбата някои от фондовете трябваше да продадат част от дългите си позиции, за да покрият загубите, което предизвика широк спад в цените.

През последните две двете седмици големите клиенти купуваха FAANMG — Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Microsoft и Google (Alphabet), казва Майкъл Хартнет, главен инвестиционен стратег на BofA. Големите технологични компании бяха сред печелившите от пандемията, а приходите им подскочиха заради ограниченията и работата от вкъщи.

От банката отчитат и значителен приток на средства към облигациите — $21,2 млрд.

В същото време акциите на GameStop изтриха почти 90% от постигнатия връх от $483. Снощи те затвориха на ниво от $53,50.

Напът към най-добрата седмица за годината

В петък акциите на основните пазари по света записват ново покачване и са напът да изпратят най-добрата си седмица за 2021 г. В Европа STOXX 600 се покачи с 0,2%, като за седмицата поскъпването е 3,5% — най-доброто от ноември насам.

MSCI ACWI, индекс на 50-те големи пазара по света, също добави 0,2% и е близо до рекордния връх от 670,82.

На Уолстрийт основните индекси се покачиха с над 1% в четвъртък, като Nasdaq Composite Index и S&P 500 изкачиха нов връх. В петък фючърсите сочат за продължаващ растеж в очакване на данни за заетостта в САЩ и новини покрай стимулите.