В началото на годината коментар от финансовия регулатор на Китай, че е "много притеснен" от балонизиране на пазарите доведе до тяхното свиване, предаде Zero Hedge. Сега институцията, в лицето на заместник-председателя си Лианг Тао, го направи отново.

Тао каза пред Международния финансов форум в Пекин, че покачването на лихвените проценти в някои развиващи се пазари може да доведе до взривяването на глобални балони. Въпросните балони напоследък са били надути още повече от безпрецедентните мерки на развитите държави по света, които напечатаха исторически количества пари от началото на 2020 г. досега.

Той също така изтъкна, че водещите икономики продължават да поддържат лихвите на исторически ниски равнища, даже и когато възникващите пазари ги увеличават. Това може да доведе до преоценяване на глобалните активи.

"Накратко, Китай вече насочва превантивно пръста на обвинението към САЩ и западните централни банки като страните, отговорни не само за избухването на най-големия балон с активи в историята, но и за създаването му на първо място", посочват от Zero Hedge.

Разбира се, според Тао решението е да следват политиките на самия Китай. Той изтъкна, че развитите икономики трябва да координират помежду си финансовото регулиране и да подобрят мониторинга на глобалните фондове. Възникващите пазари пък трябва да предотвратят големите потоци от "горещи пари".