Китай и Япония рязко са намалили вложенията си в държавни облигации на САЩ (US Treasuries) през ноември м.г., докато в същото време Русия ги е увеличила. Това показват данните на американското финансово министерство.

Инвестициите на Руската федерация в US Treasuries са нараснали със 700 милиона долара до общ размер от $105,7 милиарда. През октомври м.г. те са увеличили с $1,1 милиарда. В списъка на държавите, най-големи кредитори на САЩ, Москва заема в момента 15-то място.

През 2013 г. руските инвестиции в US Treasuries превишаваха $150 милиарда, но след това на фона на влошаване на отношенията на Москва със Запада и по специално със САЩ, настъпи период на съкращаване на тези вложения, припомня finmarket.ru.

На кои държави САЩ дължат най-много пари?

На кои държави САЩ дължат най-много пари?

Китай и Япония остават най-големите кредитори

Китай, най-големият държател на американски дълг, през ноември е съкратил вложенията си в US Treasuries с $12,6 млрд., до $1,177 трилиона, което е минимално тяхно ниво от четири месеца насам.

Втората по този показател Япония също е намалила през ноември м.г. инвестициите си американски държавни облигации с $9,9 милиарда. Така общият им размер е спаднал до $1,084 трилиона, което е най-ниското и ниво за последните 4 години.

На трето място по притежаван американски дълг е Ирландия с $328,7 млрд., следвана от Каймановите острови ($269,4 млрд.) и Бразилия ($265,3 млрд.).

Русия продължава да купува големи обеми американски облигации

Русия продължава да купува големи обеми американски облигации

Япония и Китай остават най-големите кредитори на САЩ

В Топ 10 на притежателите на US Treasuries влизат още Швейцария, Великобритания, Люксембург, Хонконг и Тайван.

Общият обем US Treasuries през ноември спада с $6,4 млрд., до $6,343 трилиона. От тази сума $4,056 трилиона принадлежат на правителства ли централни банки.