Поредният спад на китайския фондов пазар повлече и европейските акции налоду. Търговията в азиатската страна беше спряна за втори път тази седмица, след като акциите се сринаха отново с повече от 7%. Правилото за автоматичното й прекратяване при скок или спад от над 5 на сто беше въведено от властите в страната в края на миналата година.

То се задейства 30 минути след отварянето на борсите в сряда, което беляза най-краткия период на търговия в цялата история на китайския фондов пазар. Основна причина за това беше решението на централната банка на страната да отслаби юана за пореден път от лятото на 2015 г. насам.

Основният индекс на английската фондова борса FTSE 100 остана с 2,6% надолу. Най-сериозно негативният ефект се усети върху германския Dax, който изгуби 3,16%. Френският Cac-40 се сви с 2,57%. У нас след приключването на търговията на Българската фондова борса (БФБ) основният показател SOFIX падна с 1,12 на сто. Американските акции изгубиха 1,8 на сто.

Междувременно еврото записа успех и се увеличи с повече от цент спрямо щатския долар до 1,0847 за долар. В същото време обаче английският паунд се сви с 1,23% спрямо единната европейска валута до 1,3403 за евро.

Петролът също записа нов спад днес. Той падна под 33 долара за барел за първи път от 12 години насам. Сортът Brent се сви с над 5% до 32,16 долара за барел. Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) падна на 32,10 долара за барел, което беше най-ниското му ниво от края на 2003 г. до сега.