Стойностите на юана се потопиха до осемгодишно дъно, след като банките понижиха своите прогнози за валутния курс на фона на загрижеността от евентуално увеличение на лихвения процент от страна на Федералния резерв, както и опасенията, че стъпката ще ускори изтичането на капитали.

Валутата поевтиня до 6.8729 спрямо долара, с което разписа най-слабото си ниво от декември 2008 година досега, пише Bloomberg.

Междувременно щатската валута продължава четиридневното си рали от победата на Доналд Тръмп. Републиканецът обеща да етикетира Китай като "валутен манипулатор" и да въведе тарифи върху износа на нацията.

В сряда и Standard Chartered се присъедини към групата от финансови институции, които понижиха прогнозите си за юана. С това банката прогнозира, че валутата ще приключи тази година при 6.9 за долар.

Юанът падна с 0,2 на сто до 6,8704 за долар, по време на търговията в Шанхай към 18 часа местно време, отчитайки петдневен спад от 1.3 процента. Китайската валута се търгуваше на офшорните пазар в Хонконг с 0.17 на сто по-малко до рекордно ниско ниво спрямо долара.

Анализатори отчитат, че натискът върху китайската валута ще бъде по-силен през следващата година, а същевременно валутните резерви на страната се свиха рекордно през изминалия месец.