Сингапур измести Хонконг от позицията на водещ финансов център в Азия в световната класация, в която Ню Йорк и Лондон са си запазили съответно първото и второто място, съобщи Франс прес.

Сингапур се е изкачил с три места нагоре, достигайки до третата позиция в последния 6-месечен индекс на Глобалните финансови центрове (GFCI), който оценява конкурентоспособността на 119 големи финансови центрове по света.

Хонконг прилага от над две години и половина по-мека версия на китайската стратегия за "нулев" Covid със стриктни здравни мерки и задължителна карантина в хотел на чужденци. Това коства на специалния административен район на Китай лидерската позиция на водещ финансов център в Азия, потопи го в икономическа криза и ускори процеса на "изтичане на мозъци" към конкурентите в региона.

За сметка на това, Сингапур вдигна ограниченията и отново отвори границите си в началото на годината, приемайки, че пандемията от Covid вече има ендемичен характер.

В кратко комюнике относно посочената класация, хонконгското правителство отбеляза, че е постигнало по-добър резултат в сравнение с миналата година. "Продължаваме да се вслушваме в мненията и да показваме решителност в провеждането на реформи, целящи да консолидират и укрепят капиталовия пазар в Хонконг и ролята ни на международен финансов център", се посочва в изявлението на правителството. В него не се споменава Covid и наложените ограничения срещу разпространението му.

На четвърто място в класацията на най-големите финансови центрове в света се нарежда Сан Франциско, който се изкачва с две места нагоре. Следващите 4 места в класацията заемат: Шанхай, (блокиран в началото на годината заради ограниченията за коронавируса), Лос Анджелис, Пекин и Шънчжън.