Китайското ръководство е постигнало съгласие за размера на бюджетния дефицит на страната за 2024 г., съобщи Reuters, позовавайки се на три неназовани информирани източника. Отбелязва се, че бюджетният дефицит за следващата година е планиран на ниво 3% от брутния вътрешен продукт (БВП).

А за тази година бюджетният дефицитът на страната достигна 3,8% от БВП. Уточняваме, че за страните от ЕС, изискването е бюджетният дефицит да не превишава 3% от БВП на съответната страна, но това не винаги се изпълнява, особено от по-големите държави.

По оценки на Муждународния валутен фонд (МВФ),номиналният БВП на Китайза 2023 г.ще бъде около 17,7 трилиона долара.

Обявиха колко пъти е нараснал финансовият сектор на Китай за 20 години

Обявиха колко пъти е нараснал финансовият сектор на Китай за 20 години

Предприети са и мерки относно чуждестранния капитал

Според експерти, интервюирани от Reuters, лекото свиване на бюджетния дефицит на Китай през следващата година означава, че властите искат да поддържат "фискална дисциплина" и не планират да използват значителни мерки за количествено облекчаване и издаване на големи вътрешни и външни заеми за намаляване на дефицита.

Два източника на агенцията отбелязват, че са планирани няколко емисии държавни облигации за покриване на непланирани разходи. Една от емисиите вероятно ще бъде за сумата от около 1 трилион юана (146 милиарда долара).

"Бюджетният дефицит на Китай за 2024 г. ще бъде 3%, а недостигащото финансиране на разходите ще бъде осигурено чрез специални емисии на държавни облигации", казва източникът на Reuters.

Саудитска Арабия зае $11 млрд. и от Китай за покриване на бюджетния си дефицит

Водеща петролна страна зае $11 млрд. и от Китай за покриване на бюджетния си дефицит

Заемът е при сравнително висока лихва