Великобритания и Европейския съюз (ЕС) постигнаха консенсус относно проектоспоразумението за "Брекзит". И сега анализаторите очакват да разберат каква ще е реакцията на валутния пазар и най-вече ефектът върху паунда.

Британската валута беше под продължителен натиск заради несигурността около напускането на Обединеното кралство. Според експерти, цитирани от CNBC, паундът може да поскъпне осезаемо в резултат на постигнатото споразумение.

По техните думи е възможно той да нарасне до между 1,35 и 1,40 долара, ако парламентът даде своето "да". В ранния средобед валутата се търгува за около 1,2953 долара.

"Като се има предвид постигната сделка може да очаквам, че достигнатото ниво може да е между 1,32 и 1,34 долара в края на седмицата", коментира експертът от Mizuho Питър Чатуел.

Все още обаче паундът е с около 10% под равнището отпреди вота за "Брекзит" през юни 2016 година.

Джордан Рочестър от Nomura прогнозира, че паундът може да надхвърли 1,3250 долара при запазване на стабилността на кабинета, ръководен от Тереза Мей. Според експерта обаче е възможно да последват оставки, които биха се превърнали в сериозен проблем за представянето на валутата.