Лондон ще остане финансовият център на Европа в обозримо бъдеще и заедно с Ню Йорк ще запази позицията си като една от световните столици на търговията, макар че Brexit ще намали растежа му.

Това прогнозира медийният магнат и милиардер Майкъл Блумбърг, който потвърди ангажимента си за изграждането на нова европейска централа за своя глобален бизнес с данни и новини в сърцето на Лондонското сити.

"Лондон винаги ще бъде финансов център на Европа в обозримо бъдеще. Той има нещата, от които се нуждае финансовата индустрия", заяви Блумбърг пред радио BBC.

Предстоящият Brexit не влияе на решението му да инвестира в британската столица. "Някои работни места ще се преместят заради Brexit, макар че те лесно могат да бъдат заместени. Но скоростта на растеж на Лондон като финансов център определено няма да е същата, както ако не беше се стигнало до Brexit", посочи милиардерът.

Лондонското сити, което е център на глобалната търговия с разнообразни финансови инструменти, и е дом на повече банки от всеки друг финансов център, е изправено пред катаклизъм, тъй като фирмите решават дали да прехвърлят работни места към континентална Европа, за да продължат да обслужват клиентите там, след като Великобритания напусне ЕС през 2019 г.

Блумбърг заяви, че гласуването за Brexit е "най-глупавото нещо, което някоя страна някога е правила".

Въпреки това бившият кмет на Ню Йорк е убеден, че Лондон ще запази първото си място като една от най-големите финансови столици на света заедно с Ню Йорк.

"Ню Йорк и Лондон ще бъдат двата големи финансови центъра. В Азия няма град, който доминира. Ню Йорк е финансовият център на САЩ, Лондон е финансовият център на Европа и това ще остане така за дълго време", посочи медийният магнат.

Блумбърг основава своята едноименна информационната и технологична компания през 1981 г., след като напуска Salomon Brothers. Оттогава тя се превръща във водещ фактор в света на икономиката и бизнеса.

Попитан дали някой ден ще се кандидатира за президент на САЩ, той отклони въпроса. "Мислех да се кандидатирам за президент на етажната собственост на мястото, където живея, но не е сигурно дали ще ме изберат", пошегува се милиардерът.