През май индексът на потребителските цени нарасна с 5% на годишна основа. Това беше най-високата му стойност от август 2008 г. досега. Въпреки че тя беше значително по-голяма, отколкото анализаторите очакваха, индексът все пак занижава действителните измерения на изправянето на покупателната способност, смята хедж фънд мениджърът и милиардер Кайл Бас.

По думите му Федералният резерв използва "претеглени инфлационни числа", които са "проектирани да бъдат изкуствено ниски". Затова той е на мнение, че реалната инфлация в САЩ е повече от 10% при равнище на лихвата от 0%.

Той още смята, че инвеститорите, които притежават акции, трябва да гонят двуцифрена възвръщаемост, само за да постигнат някаква реална доходност.

"Обикновено акциите поддържат около 85% от инфлацията, така че няма да загубите твърде много от инфлацията, ако сте на пазара", каза Бас. "Но трябва да търсите акции, които се покачват с двуцифрени проценти, за да сте на печалба."

Като пример той посочи данните за цените на едро във вторник сутринта.

"Ако погледнете продажбите на дребно, те са на върхови стойности в номинално изражение днес, много по-високи, отколкото бяха преди пандемията, а все още ни липсват 8 млн. работни места. Очарователно е да се видят нетните резултати от огромните федерални разходи, а парите, които централната банка отпечата, наистина създадоха чудовище в продажбите на дребно."

Изкупуването на активи от страна на Федералния резерв вреди на нормалните американци, като увеличава цените на имотите и храните.

"Мисля, че сме в нов свят, където за съжаление разликата в богатството и в доходите ще се увеличат и ще видим по-голям социален натиск на пазарите. Но когато погледнете имотния пазар, жилищата са на рекордни стойности на много места в страната и въпреки това Фед купува по 40 млрд. долара нови ипотечни кредити на месец, т.е. по 6 милиарда долара на ден. Има политики, които считам, че са в противоречие с "рационалното" поведение."