Биткойнът е горещата тема от началото на годината. Това е нормално, тъй като за този период криптовалутата поскъпна с над 400%, достигайки нов исторически рекорд при нива от над 5 000 долара.

И все пак - това, което интересува инвеститорите в момента е, може ли биткойнът да поскъпне до 10 000 долара или дори повече.

Заглавия от сорта на "Биткойнът може да поскъпне до 100 000 долара", са навсякъде около нас и изкушават сериозно инвеститорите. Защото те си казват: щом криптовалутата е поскъпнала до нива от близо 5 000 долара, колко му е да поскъпне до 10 000 долара, или дори повече - едва 100%.

Нещата обаче са далеч по-сложни. Да, може би биткойнът може да поскъпне до 10 000 долара, или повече, въпросът обаче е, каква е толерантността Ви към риск?

Казано по друг начин - можете ли да си позволите да купите биткойн при нива от 4 800 долара и да го гледате спокойно как се понижава до 3 000 долара без да закриете позициите си?

Или още по-лош вариант, ако ползвате ливъридж (заемен капитал от вашия брокер, което не е препоръчително да правите при търговията с толкова волатилен актив), от 1:3, то спад от 33% на биткойна ще доведе до 100% загуба на капитала Ви. А такива корекции не са нетипични за валутата.

Затова може би най-добрият вариант да инвестирате в биткойн е дългосрочно и на части. Така ще се предпазите от негативния сценарий да влезете на върха или да гледате безучастно и безпомощно корекции, които дори могат да ви изкарат от пазара.

В допълнение, когато купувате биткойна на части, вие дори ще се радвате при корекции, защото ще гледате на тях като на добри възможности да си купувате още от криптовалутата.

А защо биткойн може да достигне 10 000 долара?

Три са факторите за случването на това събитие. На първо място много хора (но все още не прекалено много) в лицето на големи институционални инвеститори очакват то да се случи. Тоест те могат да задействат самореализиращото се пророчество.

На второ място, предлагането на биткойна на този етап е ограничено (и да се надяваме, че ще си остане така) до 21 милиона монети, като времето за добиване на биткойни се очаква да продължи да се забавя. Или налице е лимитирано предлагане, в среда на повишаващо се търсене.

На трето място се наблюдава един ключов момент във възприемането на криптовалутата - а именно на средство за съхранение и запазване на стойността. Или биткойнът, започва да изземва функциите на златото.

Както видяхме, биткойнът не реагира негативно при новините за потенциален военен конфликт - между САЩ и Северна Корея. Дори напротив - криптовалутата поскъпна сериозно, заедно със златото. Това няма как да не остане незабелязано от големите институционални инвеститори, които могат да започнат във все по-голяма степен, да инвестират в биткойни с цел защита от несигурност.

Най-добре защо биткойнът може да достигне не 10 000 долара, а дори 20 000 долара, обяснява известният на Уолстрийт бик - Том Лий. В интервю през юли анализаторът заяви - "Криптовалутите канибализират търсенето на злато. Биткойнът заплашително се превръща в новия начин за съхранение на стойност. Инвеститорите би следвало да идентифицират стратегии за да се възползват от новия потенциал при криптовалутите", смята още Лий.

Един потенциален фактор, който може да доведе до избухване в стойността на криптовалутите може да са потенциални покупки на криптовалути от страна на централните банки. Сумарната капитализация на биткойн в момента е около 42 милиарда долара. И ако тя се повиши до 500 милиарда долара, напълно е възможно в играта да се включат и централните банки, смята Лий.

"Централните банки, вече гледат към тази възможност", коментира той. "Според нас, това може да е истински фактор за промяна на играта".