Сигурно сте чули за това, което се случва с акциите на GameStop. Ако не сте: ето историята накратко.

Преди около седмица един анализатор се изправи в социалните мрежи и даде няколко причини защо акциите на компанията са скъпи и би трябвало да поевтинеят до 20 долара. Тогава книжата на магазинът за видеоигри се търгуваха при нива от около 45 долара.

Призивът на късия продавач явно разгневи инвеститорите в компанията и инициира бурна реакция сред индивидуалните инвеститори и трейдъри, които се обединиха в социалните форуми. Последните се организираха и направиха синхронизирана атака към акциите, за да се противопоставят на късите продавачи.

Мислете за това като за лавина от покупки на относително ограничен брой акции, които освен това бяха силно скъсени от професионални инвеститори. Резултатът: лавинообразно поскъпване на акциите. Колко лавинообразно? Какво ще кажете за цена на акциите от 231 долара, ако се съди по нивата на търговията на извънборсовия пазар преди старта на търговията в сряда. Да, правилно сте прочели - повишението е близо 5 пъти за седмица.

По-интересното е, че за последната една година книжата на компанията са поскъпнали от 3.8 на 230 долара. Един доста забележителен резултат.

От невероятното поскъпване на книжата на компанията се облагодетелстваха много инвеститори. По ирония на съдбата един от тези, спечелили най-много, е популярният инвеститор Майкъл Бъри, образ на един от ключовите герои във филма "Big Short".

Майкъл Бъри постигна над 1500% печалба от инвестицията си в GameStop в понеделник. Делът на инвеститора, популяризиран в образа на героя от "Big Short", в размер на 1.7 милиона акции скочиха за момент до 271 милиона долара в понеделник, когато акциите на GameStop поскъпнаха с нови 145% (преди повишението им с близо 100% във вторник).

Майкъл Бъри е най-известен като инвеститорът, който направи залог за милиарди долари срещу жилищния пазар в САЩ - и спечели.

Scion Asset Management на Бъри притежаваше 1.7 милиона акции в GameStop по последни данни, които бяха на стойност едва 17 милиона долара в края на септември. Оттогава цената на акциите на търговеца на видеоигри скочи рязко. В сряда Бъри написа в Twitter, че е затворил позицията си.

Бъри, който беше представен от Крисчън Бейл във филмовата адаптация на книгата на Майкъл Луис "Big Short", можеше да донесе още по-голяма печалба на фонда си. В края на март миналата година той притежаваше 3 милиона акции в GameStop, които днес биха стрували над 660 милиона долара. Той обаче намали позицията с около 38% през следващите шест месеца.

Заедно със съоснователя на Chewy Райън Коен, Бъри агитира за промени в GameStop от известно време. Шефът на Scion написа писмо до директорите на компанията през август 2019 г., аргументирайки ниската цена на акциите и огромния къс интерес, които предполагат липса на вяра в управлението и призовавайки за масово изкупуване на акциите.

Новата мода на пазара - търсене на силно скъсени акции

Динамиката, която на пръв поглед допринесе за "изстискването" на късите продавачи при търговеца на видеоигри GameStop Corp., също изглежда оказва влияние върху акциите на множество други силно скъсени компании.

AMC Entertainment Holdings, BlackBerry и търговецът на дребно Express, са изпитали остри движения нагоре, през последните дни, без видими новини.

В случая с AMC, най-големият кинооператор в света, това доведе до печалби от над 120% през годината към днешна дата, въпреки че компанията повиши капитала си и основният й бизнес остава силно затруднен от пандемията на коронавируса.

Кризата остави повечето киносалони на AMC затворени за месеци през 2020 г., възпира големите студия от пускането на нови блокбъстъри и принуди онези кина, които бяха отворени, да работят с ограничен капацитет.

В понеделник AMC обяви, че е събрал собствен капитал и дълг в размер на 917 милиона долара, за да си помогне да премине през засегнатата от коронавирус зима; акциите скочиха с 25.9% в понеделник.

"Днес слънцето грее върху AMC", заяви главният изпълнителен директор Адам Арон в изявление. "След като осигурихме над 1 милиард долара пари в брой между април и ноември 2020 г., чрез набиране на собствен капитал и дълг, заедно със скромна сума на продажбите на активи, днес с гордост съобщаваме, че през последните шест седмици AMC е събрал допълнителни 917 милиона долара капитал за укрепване на нашата ликвидност и финансово състояние. Това означава, че всякакви разговори за предстоящ фалит на AMC са напълно извън масата."

Майк О'Рурк, главен пазарен стратег в Jones Trading, заяви, че може да се твърди, че общността на Reddit WallStreetBets е спасила AMC от фалит, задвижван от пандемията. Компанията проведе още едно предлагане на пазара на 50 милиона акции в понеделник, каза той.

"Броят на акциите на компанията ще бъде 337 милиона, когато тази продажба приключи, спрямо повече от 58 милиона през октомври", написа О'Рурк в коментар. "Пазарната капитализация на компанията е почти двойно по-голяма от тази преди коронавируса."

Подобно на другите имена, уловени в тази спекулативна лудост, AMC има високо ниво на къс интерес като процент от акциите в обръщение, който в петък беше 23%. Продажбите на акции в понеделник намалиха късия интерес до 11.5% от акциите, каза О'Рурк.

Акциите на затруднения търговец на дребно Express бяха сред онези, които бяха засегнати от очевидното "късо изстискване", според анализатора на Wedbush Джен Рединг, като те са нараснали повече от три пъти (с 255%) за два дни с рекорден обем, въпреки че няма съобщения от компанията.

Акциите скочиха със 132% в понеделник при обем от 358.6 милиона в понеделник, след като добавиха 53% в петък при обем от 77.3 милиона броя. За сравнение, среднодневния обем при позицията за последните тридесет дни е едва 18.9 милиона акции.

Компанията потвърди пред MarketWatch, че последното публично съобщение е направено на 14 януари, когато акциите поскъпнаха с 24% в обем от около 51 милиона акции, след като Express разкри споразумение за допълнително финансиране от 140 милиона долара със Sycamore Partners, както и с Wells Fargo и Bank of America. Това финансиране определено беше добра новина за търговеца на дребно, който се бори да остане платежоспособен. Но акциите паднаха с 9.4% през следващите три дни, така че е малко вероятно ралито от петък до понеделник да е резултат от тази новина.

BlackBerry беше поредната акция, засегната в скорошната игра за разбиване на "късите продавачи". Базираната в Канада софтуерна компания за киберсигурност вече са се изстреляли 144% на фона на осемдневна серия от печалби.

В понеделник BlackBerry коментира неотдавнашната търговия със своите акции, по искане на Регулаторната организация на инвестиционната индустрия на Канада (IIROC): "Компанията не е запозната с никакви съществени, неразкрити корпоративни разработки и няма съществени промени в бизнеса си или дела, които не са публично оповестени, което ще отчете неотдавнашното увеличение на пазарната цена или обема на търговията на нейните обикновени акции."

Други акции, привидно погълнати от лудостта:

  • Bed Bath & Beyond Inc. BBBY. В понеделник акциите се покачиха с цели 50%, като увеличиха годишните си печалби до 96%. Печалбите дойдоха дори след като резултатите на търговеца за третото тримесечие, публикувана по-рано този месец, не отговориха с много на средните очаквания.
  • Производителят на слушалки Koss Inc. повиши видя ръст на пазарната си капитализация с 55% във вторник, което увеличава печалбите му до момента до 173%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции