Цената на bitcoin се колебае в широки граници през последните няколко седмици. Най-голямата криптовалута поскъпна до близо 14 000 долара на 26 юни преди да падне до около 9600 долара само в рамките на ден.

А сега bitcoin се завръща с поскъпване до 12 000 долара, като към 13 часа на 10 юли е на крачка от 13 000 долара след поскъпване от 2,79% до 12 970 долара, показват данните на CoinDesk.

Въпросът е каква е причината за волатилността при криптовалутата.

Според Наеем Аслам, който е главен пазарен анализатор в ThinkMarkets FX, скокът на bitcoin над 10 000 на 21 юни е изпратил силен сигнал за инвеститорите, че завръщането на криптовалутата. Това беше и първият път, когато дигиталните пари минаха нивото от 10 000 долара от март 2018 година.

Няколко други електронни монети, като ethereum, XRp, litecoin и EOS също записаха ръстове.

По думите на Ленън Суитинг, който е директор в Coinsquare Capital Markets, прекалено бързото поскъпване всъщност е довело до последвалия спад. Той обяснява това с бързото, но краткосрочно включване на пазара на големи инвеститори с цел да направят краткосрочни печалби.

Извън това имаше няколко други фундаментални причини, довели до скок в цената на bitcoin през последните седмици, пише CNN Business.

Като такава Аслам посочва планът на Facebook за пускане на собствена криптовалута. Експертът допълва, че не би бил изненадан, ако Amazon или други големи компании в онлайн търговията също обявят подобни намерения.

Все пак трябва да се има предвид, че налагането на планираната от социалната мрежа Libra няма да бъде лесна задача на фона на скандалите около Facebook.

Регулатори в Щатите призоваха технологичният гигант да се откаже от плановете си за дигитална валута. Засега не е ясно дали социалната мрежа ще вземе това предвид, но през следващите седмици представители на компанията ще бъдат изслушани от няколко ресорни комисии към Сената.

По оценката на Суитинг някои инвеститори са се въодушевили прекалено от очакванията какво би означавала Libra за развитието на bitcoin.

Въпреки това колегата му Аслам продължава да гледа оптимистично на това какво ще се случи с криптовалутата в близкото и в по-далечното бъдеще. Той смята, че bitcoin ще успее скоро да мине предходния връх от близо 20 000 долара, а през следващите 5 години може да достигне и 50 000 долара.