По време на валутната борсова сесия във вторник сутринта американският долар е стабилен по отношение на еврото, покачва се към британската лира стерлинг, но умерено се понижава спрямо японската йена.

Участниците на валутния пазар оценяват китайската статистика и протокола от майското заседание на Централната банка на Австралия, а също така очакват подновяването на преговорите за повишаване на тавана на дълга в Съединените щати.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона),във вторник сутринта губи 0,01%, по-широкият доларов индекс WSJ добавя към стойността си 0,07%.

Към 10 часа българско време едно общата европейска валута се разменя на пазара срещу 1,0876 долара в сравнение с 1,0874 долара за едно евро при затварянето на предишната сесия.

По отношение на японската национална валута доларът в същото време поевтинява с 0,20 % - до 135,83 йени срещу 136,12 йени за долар в понеделник.

Стойността на британската лира стерлинг се понижи с 0,38% и се търгува на пазара по $1,2480 за един паунд при курс от $1,2529 за паунд ден по-рано.

В двойка с китайската щатската валута американската струва 6,9636 юана за един долар срещу 6,9517 юана за долар в предишната търговска сесия.

Както беше съобщено, индустриалното производство в Китай през април се е увеличило с 5,6% в сравнение със същия месец на миналата година след ръст от 3,9% през март. Междувременно продажбите на дребно се покачиха с 18,4% миналия месец след ръст от 10,6% месец по-рано.

Анализаторите прогнозираха средно увеличение на индустриалното производство с 10,9%, продажбите на дребно - с 21%, според Trading Economics.

Щатският долар нарасна с 0,4% спрямо австралийския - до 1,4986 долара от 1,4925 долара предния ден.

Както показа публикуваният днес протокол от последното заседание на Централната банка на Австралия, ръководството на регулатора не очаква инфлацията да се върне от сегашните 7% до целевия диапазон от 2-3% преди средата на 2025 г. "Членовете на ръководството са съгласни, че може да са необходими нови повишения на лихвите, но това ще зависи от динамиката на икономиката и инфлацията", се казва в протокола.