Паундът се запъти към рекордна поредица загуби - и няма много инвеститори, които да застанат на пътя на бъдещи нови загуби, пише Bloomberg.

В четвъртък британската валута се срина до 4-месечно дъно около $1,26 в разгара на най-дългата серия загуби срещу еврото. Притесненията заради възможен Brexit без сделка растат, след като вчера още един министър напусна, а Тереза Мей не може да постигне споразумение и да удовлетвори депутатите.

Андю Кол, мениджър в Pictet Asset, Посочва, че компанията оценява паунда на най-ниско ниво за последните 18 месеца. И няма признаци, че скоро ще последва възстановяване. Според Кол, както и според мениджърът в Investec Asset Management Ръсел Силбърстън, паундът съвсем скоро може да тества дъното от $1,20, което видяхме през 2016 г., ако ситуацията на Острова не се успокои.От референдума за излизане от Европейския съюз насам паундът изтри 15 процента от стойността си спрямо основните валути.

В краткосрочен план валутата може да бъде подкрепена или от добър резултат за проевропейските партии на вота тази седмица или от одобрение на плана на Тереза Мей за Brexit. Според пазарни участници бртианската валута може да се изстреля до $1,50, ако Лондон се откаже да напусне Европейския съюз.

Brexit или не, британският бизнес вече пострада непоправимо

Brexit или не, британският бизнес вече пострада непоправимо

А несигурността продължава