Цените на петрола тръгнаха нагоре в петък заради повишеното напрежение в Близкия изток. Вчера кораб на военноморските сили на Съединените американски щати унищожи ирански дрон в Ормузкия проток.

Контрактите за сорта брент поскъпнаха с 81 щатски цента, или 1,3 процента, до $62,74 за барел, а американският еквивалент WTI се покачи с 59 цена, или 0,41 процента, до $56,02.

Въпреки повишенията, брент изпраща най-лошата си седмица от седем седмици насам със спад от 6,36 процента. WTI губи 7,39% от началото на седмицата.Индикациите, че Федералният резерв ще намали лихвите също действат в подкрепа на цените на "черното злато", припомня Стефан Инс, управляващ партньор във Vanguard Markets. Намаляването на лихвения процент ще стимулира икономиката.

В дългосрочен план прогнозата за петрола е все по-минорна. Международната агенция по енергетика намали прогнозата си за растеж на търсенето до края на годината до 1,1 милиона барела дневно до 1,2 милиона барела дневно по-рано заради забавянето на растежа на световната икономика.

В България средната цена на бензина в петък е 2,22 лева за литър, при 1,95 лева в началото на годината, по данни на Fuelo, или 13 процента повишение. С 13,6 процента поскъпва и брент от началото на годината. Петролът формира под 50% от цените на литър за продажба на дребно.