Петролът записа най-доброто си тримесечие за последните близо 30 години, след като в края на април цената му падна до историческо дъно.

Фючърсите на суровината на борсата в Ню Йорк са нараснали с 92% през последните три месеца до 30 юни, след като американският петрол падна под 0 долара за първи път в историята си, ОПЕК въведе нови ограничения на добива и търсенето започна да се възстановява след постепенното отваряне на китайската икономика.

И въпреки че търсенето се възстановява, то все още остава далеч под предкризисните си нива. Освен него растящите американски запаси продължават да оказват натиск върху цените, които все още са с 30% надолу от началото на годината.

Все пак лидерите като Саудитска Арабия и Русия свиха до рекордно дъно износа си, което подкрепи цените.

"Най-лошото е зад гърба ни", смята Амин Насер, който е главен изпълнителен директор в Saudi Aramco. "Оптимистично настроен съм за втората половина на годината. Виждаме Китай днес, който се е възстановил на 90%", посочва той в интервю за IHS Markit, цитирано от Bloomberg.

Към сряда сутринта цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) е с 1,09% нагоре до 39,70 долара за барел. Сортът Brent поскъпна с 0,92% до 41,65 долара за барел.